Generał

Jak korzystać z Google Buzz

Jak korzystać z Google Buzz

The New York Times publikuje w tym tygodniu artykuł będący instrukcją dla użytkowników Buzza. W tym miejscu zebraliśmy kilka punktów, które pomagają nam lepiej zapoznać się z nową usługą społecznościową Google.

Buzz to sieć społecznościowa, która pod wieloma względami naśladuje Twittera i Facebooka, z wyjątkiem tego, że projektuje powiązania społecznościowe użytkownika w oparciu o osoby, z którymi komunikują się za pośrednictwem Gmaila; wyraźny skrót do Google, który nie był zbyt skuteczny w zachęcaniu ludzi do przyłączania się do Orkuta, innej sieci społecznościowej.

Buzz umożliwia publikowanie komentarzy, które mogą odczytać osoby w sieci użytkownika; lub brzęczenie, na które mogą zareagować. W pudełku przypominającym dymek, użytkownik może pisać sprytne listy i zamieszczać linki do treści internetowych, w tym usług Google, takich jak Picasa i YouTube. Aby uzyskać dostęp do usługi, wystarczy kliknąć link o nazwie Buzz, który Google dodał pod linkiem „Otrzymano”.

Początkowo Buzz automatycznie łączył użytkowników z ich kontaktami e-mail, ale w następstwie tego buzza pyta teraz, kogo chcą „obserwować”. Wszystko, co musisz zrobić, to kliknąć „Znajdź znajomych”, a otworzy się wyskakujące okienko z polem pokazującym główne kontakty użytkownika, a użytkownik może śledzić lub ignorować każdy z nich. Jeśli te osoby utworzyły profile, możesz kliknąć ich nazwę i zobaczyć takie rzeczy, jak żarty ze znajomymi i współpracownikami z Buzza, komunikaty o stanie dodane do Gmaila i posty na Twitterze.

Dane osobowe, które są ujawniane

Najbardziej poufne informacje, jakie Buzz może ujawnić, to tożsamość kontaktów e-mail użytkowników. Zwróć uwagę, że nazwiska obserwujących użytkownika i osoby, które obserwują w Buzzie, są publiczne, chyba że zostaną podjęte kroki, aby uczynić listę prywatną. Firma Google niedawno zaktualizowała Buzza, aby ułatwić tę zmianę, ale domyślną opcją jest nadal udostępnianie listy wszystkim.

Profil użytkownika w Buzzie jest również publiczny, a zatem widoczny dla całego Internetu, dlatego nie zaleca się dodawania informacji prywatnych (na przykład niczego, co odpowiada na tajne pytanie dotyczące kont bankowych online lub które może pochodzić z pomaga złodziejom tożsamości).

Podobnie jak w przypadku Facebooka, podczas publikowania treści w Buzzie możesz ustawić je jako publiczne, prywatne lub widoczne dla grupy osób. Firma Google utworzyła kilka predefiniowanych grup, z których może korzystać użytkownik, takich jak współpracownicy, rodzina i przyjaciele, ale możliwe jest również tworzenie niestandardowych.

Możliwe jest również blokowanie osób, które są irytujące lub denerwujące, klikając „blokuj” obok ich nazwy na liście obserwujących lub w ich profilach. Spowoduje to usunięcie ich z listy, usunięcie komentarzy użytkownika z Twojego wątku konwersacji i uniemożliwienie im umieszczania komentarzy w przestrzeni użytkownika i ponownego śledzenia Cię.

Zarządzaj danymi wyświetlanymi w usłudze Buzz

Google również znalazło się pod ostrzałem ze względu na złożone mechanizmy kontroli prywatności i trudny do znalezienia wyłącznik awaryjny. Od tego czasu wprowadził pewne ulepszenia i więcej obietnic, w tym nową sekcję, która będzie dostępna w ciągu najbliższych kilku dni na stronie ustawień Gmaila i skąd będzie można ją całkowicie ukryć lub wyłączyć. Na razie dostęp do kontroli użytkownika można uzyskać, klikając link „Edytuj” obok nazwy użytkownika.

Znajdziesz tam podstawową opcję konfiguracji: „Pokaż listę osób, które obserwuję i które mnie obserwują”. Aby zachować prywatność obserwujących i obserwowanych osób, odznacz to pole. Ta sama opcja znajduje się również u dołu okna, które pojawia się po kliknięciu „Obserwuj X osób” lub „Znajdź znajomych”.

Użytkownik może również zdecydować, aby nie wyświetlać swojej nazwy, co uniemożliwi znalezienie jego profilu za pomocą zapytań wyszukiwania.

Aby usunąć profil Buzza, usuń wszystkie wysłane posty i całkowicie wyłącz usługę, przejdź do dołu strony i kliknij link „wyłącz Buzza”, aby uzyskać dostęp do strony konfiguracji. Tam wybierz czerwoną opcję „Wyłącz Google Buzz”. Nie zapomnij nacisnąć „Zapisz zmiany” przed wyjściem.

Na stronie edycji profilu możesz również dodać dane osobowe, które chcesz udostępnić i połączyć profil Buzz z innymi usługami Google, takimi jak Picasa i Reader, a także z usługami zewnętrznymi, takimi jak Flickr (z Yahoo) lub Twitter. Użytkownik może również zdecydować, że ludzie będą mogli kontaktować się z nim za pośrednictwem usługi Buzz bez dostępu do jego adresu e-mail.

Źródło: New York Times


Wideo: Googles Buzz: A TwitterFacebook mashup (Styczeń 2022).